Horgászturizmus

A Dráva-parti ház

2007-ben elkészült, falusi turizmussal és horgászturizmussal foglalkozó vendégházunk.

 A kétszintes kb. 90 m2 alapterületű épület 8 fő számára biztosít kényelmes, családbarát szállás lehetőséget. A Dráva folyótól 200 méterre található házat, egy 1600 m2 telek veszi körül. A ház egész évben használható, télen a fűtésről egy hangulatos cserépkályha gondoskodik.

A bejárat előtt kis terasz fogadja a vendégeket, ami a reggeli kávé elfogyasztására is alkalmas. A házba belépve az alsó szinten található a tágas nappali, ülőgarnitúrával, televízióval. Egy légtérben az étkezővel, ahol 8 fős étkezőasztal és a gyermekek részére etetőszék található. A nappaliból rakható a fatüzelésű cserépkályha, ami egy központi fűtéses rendszeren keresztül biztosítja a fűtést az egész házban. A nappaliból nyílik a jól felszerelt konyha, amelyben minden eszköz megtalálható, hogy vendégeink otthon érezzék magukat. A földszinten található még egy fürdőszoba fürdőkáddal, és egy különálló WC. A meleg víz ellátásról villanybojler gondoskodik.

A felső szinten három hálószoba és egy zuhanyzóval és WC-vel felszerelt fürdőszoba biztosítja vendégeink kényelmét. Az első szobában egy franciaágy található. A második szoba igazi családbarát elhelyezést biztosít. Itt található egy franciaágy és egy emeletes ágy. Ebben a szobában helyeztük el a gyermek- és társasjátékokat, gyermek könyveket, ami igazi gyerekbarát szállása teszi vendégházunkat. A harmadik, legkisebb szobában két egyszemélyes ágy áll vendégeink rendelkezésére.

Vendégházunk beosztása

Alsó szint:

  • fedett terasz, kis kiülő garnitúrával                                     
  • nappali (ülőgarnitúra, cserépkályha, bárpult, TV, videó)
  • A Dráva-parti ház nem rendelkezik wi-fivel, talán tudatosan... A faluban elfogadhatóan csak a Vodafone mobilhálózata működik. A Telenor és a T-Mobil csak meghatározott helyeken, a telken és a házon belül is. Türelem kell, hogy megtaláljuk ezeket a helyeket. Ezért véleményünk szerint a mobil internetet csak vodafonos hozzáféréssel érdemes megpróbálni.
  • konyha (hűtőszekrény fagyasztóval, gáztűzhely, mikró, kávéfőző, kenyérpirító, szendvicssütő, edények, tányérok, poharak)
  • étkező (8 személyes étkező asztal, etetőszék)
  • fürdőszoba (kád, mosdó, gyerek kád, hajszárító)

Felső szint:

  • hálószoba 1. (franciaágy 200x180 cm)
  • hálószoba 2. (franciaágy 200x140 cm, emeletes ágy, gyerek játékok, társasjátékok, könyvek)
  • hálószoba 3. (két egyszemélyes ágy 200x100 cm)
  • fürdőszoba (zuhany kabin, mosdó, WC)

Címkék: 

Drávatamási

Drávatamási – „kertek alatt” a Dráva

Az országunkat délről határoló Dráva folyó partján, természetes környezetben található Drávatamási. A Dráva itt a „kertek alatt” folyik. Némelyik házat mindössze néhány lépés választja el a folyó magas-partjától. A 400 lakost számláló falu, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el. Mind a falut, mind az ide vezető utat erdő övezi. Az erdőben megbúvó takaros településen minden együtt van a pihenéshez. A zsákfalu nyugalmát átmenő forgalom nem zavarja. 2000-ben kikötő épült, a drávai kishajók számára, ami fontos megállóhelye a Barcs és Drávaszabolcs közötti vízi útnak, és a barcsi sétahajónak. Erdei iskolát nyitott itt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, ahol minden évben több száz diák fordul meg, hogy megismerkedjenek a Drávával és a nemzeti park ártéri növény- és állatvilágával. A falun keresztül halad el a „Három folyó kerékpáros túraútvonal” egy szakasza is, mely kerékpár túra programokra kivallóan alkalmas. Drávatamási, a Dráva közelsége és a természet érintetlensége miatt, vonzó célpont lehet a folyóvízi horgászat kedvelői számára is.

Drávatamási „vándorló” település, mert a falu tulajdonjoga kézről kézre vándorolt. A települést 1468-ban említi először oklevél, Batthyány Benedek birtokaként. A település az idők során megfordult a Mórocz, Daby, Géczy, Madarász, Bakó családok kezén. Az itt található régi kúriát, ami ma szociális otthonként működik, a Bakó család építette. Drávatamási végül a 19. századba a Thassy-családhoz került. A Thassy-család kőfallal körülvett sírhelye a temetődomb tetején fekszik. Itt nyugszik a család legismertebb tagja is Thassy Jenő. 

1772-ben a lakosság még a horvát nyelvet beszélte, de a 19. század közepén készült leírás már, mint magyar falut említi, amelyben 170 katolikus és 20 református lakott. Ekkor a falu a ritka művű malmáról volt nevezetes. Sajnos a vízimalomnak ma már a helyét sem ismerik az idevalósiak. A faluban található kápolnát a helybeli katolikus közösség 1889-ben emeltette. A település szívében, római katolikus templom tőszomszédságában találhatják Nepomuki Szent János szobrát, amelyet több évszázada ékessége a falunak, s 1913-ban restauráltak.

Valaha nyolc-tíz halászcsónakot ringatott itt a Dráva. Sokan éltek Drávatamásiban a halászatból. A II. világháború után aknazár és szögesdrót zárta el a helybéliek elöl a folyót. Attól kezdve csak a vadak és a madarak járhattak le a partra.

A 20. század első felétől a népesség száma folyamatosan csökkent, de mára sikerült megállítani az elöregedést és az elvándorlást.

Egyre többen választják Drávatamásit letelepedés céljából, vagy a falusi turizmus és horgász turizmus keretein belül, vendégként.

Címkék: 

Feliratkozás RSS - Horgászturizmus csatornájára